Agnus Dei

Posted in Uncategorized on Септември 15, 2008 by areopagit

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis.
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, miserere nobis.
Agnus Dei, qui tollis peccata mundi, dona nobis pacem.
Advertisements

За устројството на бракот

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja on Август 29, 2008 by areopagit

Сите знаеме колку бракот во денешнината е во криза. За тоа сведочи статистиката. Сите се помирени со тоа и се бара излез во разводот. Последиците од тоа ги чувствуваат не само децата и родителите, туку и самото општество. Според општествените науки семејството е основна клетка на општеството. Заради тоа е толку скапоцен бракот и семејството. Излез од оваа ситуација може само да се побара во богооткровенските зборови запишани во Светото Христово и апостолско предание. Затоа тука ке се осврнеме на нив…. Continue reading

Forza Italia !!! Forza Azzurri !!!

Posted in Fudbal on Јуни 9, 2008 by areopagit

Sad But True! No Coment ….

Posted in Aktuelno on Јуни 7, 2008 by areopagit

‘Blue Hotel’ by Chris Isaak

Posted in Muzika on Јуни 5, 2008 by areopagit

Феноменален глас, а и фаца. За сите што не го знаат, а и за оние што го подзаборавиле.

Chris Isaak….

“Blue Hotel”

Blue Hotel, on a lonely highway,
Blue Hotel, life don’t work out my way.

Blue Hotel, on a lonely highway,
Blue Hotel, life don’t work out my way.
I wait alone each lonely night.
Blue Hotel…
Blue Hotel…

Blue Hotel, every room is lonely,
Blue Hotel, I was waiting only.
The night is like her lonely dream.
Blue Hotel…
Blue Hotel…

Blue Hotel, on a lonely highway,
Blue Hotel, life don’t work out my way.
I wait alone each lonely night.
Blue Hotel…
Blue Hotel…

Од истиот автор е и нумерата ” Baby Did a Bad Bad Thing ” која на Кјубриковиот ” Eyes Wide Shut “ беше ставена како саундтрак. Неа како и сите спотови на Chris Isaak може да ги најдете на Youtube.

Пасха.

Posted in Uncategorized on Април 28, 2008 by areopagit

Христос Воскресна!

Навистина Воскресна!

Чествување на Светиот Селестин I Папа Римски

Posted in Svetiteli on Април 7, 2008 by areopagit

Денес, 08 Април, го чествуваме споменот на Светиот Селестин I Папа Римски (422-432) современик на Светиот Амвросиј Милански и Блажениот Аурелиј Августин, поточно негов многу близок и срдечен пријател. Современик е и на Светиот Патрик Ирски, а на исток во негово време живеел и Светиот Кирил Александриски, кој пак му бил сотрудник во борбата против ереста на Несториј, заедно со првиот сочувувајќи го достоинството на Пресветата Дева Марија во нејзиното нарекување Богородица. Самото име Селестин во себе ги содржи значењата: Небесен, Божествен, Чудесен. Ова е наш мал придонес за споменот на овој за многумина непознат, а за Црквата од неприкосновено значење светител. Затоа и го линкуваме на овој блог неговото житие.

Житие на Св. Селестин I Папа Римски