Archive for Август, 2006

Христос Новата Твар од Новата Твар. За Обожението. За победата над етнофилетизмот

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Palamizam on Август 25, 2006 by areopagit

HristosСекој Православен Христијанин кој е запознат со Светото Писмо знае дека нашиот Бог и Господ, Исус Христос претставува т.е. е наречен „Нова Твар“. И тоа уште од старозаветните Пророци па се до канонизираните Светители. Но што всушност претставува таа „Нова Твар“ ретко кој прoникнал во тоа. Во овој текст ќе стане збор токму за суштината на таа „Нова Твар“. Всушност се работи за Телото т.е. за Плотта на нашиот Господ. Каква е Неговата Плот се осознава само преку сопствен опит и само опитните се осмелуваат да зборуваат за тоа. А опитот се состои во живеењето на полнотата на Божеството која може да се живее само во евхаристиско-аскетскиот подвиг на Православната Црква, свесно созерцание и осознавање на нестворените божествени енергии кои го преобразуваат,трансформираат и обожуваат нашето тело правејќи го слично и подобно на Господовото, зошто ние кои го примивме восиновувањето и одиме по духот сме еднородни на нашиот Собрат, Богочовекот Исус Христос; Тело кое што по квалитет е наречено “Нова Твар” поразлична од тварта т.е. материјата од која што е создадено телото на телесниот, необоженоит, невосиновениот од Отецот, човек. Continue reading

Advertisements