Archive for Мај, 2007

За Италијанското Calcio

Posted in Fudbal, Opshti Sogleduvanja on Мај 24, 2007 by areopagit

542649_biglandscape.jpg Краток осврт: 7251_big2.jpg

www.fifa.com www.uefa.com www.acmilan.com

www.ru.christiantoday.com

Во година кога италијанското calcio го потресуваа афери од невидени размери кои резултираа со познати последици за вмешаните клубови и судии, па дури и со обиди за самоубиство на поедини фудбалери кои беа директно инволвирани, Италија како фудбалска велесила фенично ги извојува двете најважни победи кои може да се освојатmarcelo-lipi.jpg како на репрезентативно т.е. национално така и на тимско-клубско ниво. Италијаlife_2733_2.jpg стана светски шампион по 4 пат приложувајќи, со зборовите на нејзиниот национален селектор Марчело Липи : „современ фудбал што ќе се игра во иднината“.

Continue reading

Advertisements

Соборите на Црквата

Posted in Bogoslovie on Мај 14, 2007 by areopagit

sobor-na-crkvata.jpgДенеска почнува Епископскиот Собор на нашата помесна Црква. Собор на кој што учествуваат сите епископи. За појаснување што претставуваат Соборите на Црквата ќе објавиме една студија што ја толкува таа проблематика. Толку од нас, а повеќе во текстот кој е линкуван подоле.

institucijata-na-soborite.doc„За единство на Црквата“

Posted in Arhiepiskop Jovan VI, Sovremeni Bogoslovi on Мај 10, 2007 by areopagit

arh-jovan-vi.jpgНа почетокот на возобновувањето на Православната Црква на тлото на денешна Р.Македонија во лицето на Православната Охридска Архиепископија, беше објавена и презентирана на јавноста преку медиумите книгата „За единство на Црквата“. Поголемиот дел од таа книга го сочинува студијата на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополитот скопски г.г. Јован VI за расколот во Р.Македонија и за неговото надминување. За поголемо запознавање на читателството во Р.Македонија со оваа проблематика во овој пост таа студија се публикува и од наша страна на овој блог. Најповеќе заради нискиот степен на едуцираност од богословски карактер на граѓаните во оваа земја. Бидете внимателни при исчитувањето на оваа студија и потрудете се прочитаното да ви остане во меморијата.

Arh. Jovan VI: za_edinstvo_na_crkvata.pdf

За Божествената Литургија

Posted in Sovremeni Bogoslovi on Мај 10, 2007 by areopagit

Епископ Атанасиј ЈевтиќНа овој блог во повеќе наврати се пишуваше за божествената литургија, евхаристија и преданието. Во тој контекст објавуваме еден краток текст од Епископот Атанасиј Јевтиќ, кој изобилно ја богати ризницата на современата богословска мисла на Правослацната Црква. Овој современ богослов на Црквата Христова не смее да помине незапазено. Повелете кликнете на линкот.

atanasij-jevtic-za-bozanskata-liturgija.doc

За трансплантацијата

Posted in Sovremeni Bogoslovi on Мај 9, 2007 by areopagit

episkop-backi-g-irinej-bulovic.jpgВо овој пост ке биде објавенo краткото излагање за трансплатацијата на еден од најеминентните епископи на Православната Црква, кој е всушност и наш современик, Епископот бачки Г. Иринеј Буловиќ. Повелете и прочитајте.

irinej-bulovic-za-transplantacijata.doc