Archive for Јуни, 2007

За тајната на Телото Христово, за тоа како во Христа нема машки и женски пол

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Isihazam, Palamizam on Јуни 7, 2007 by areopagit

hristos_pantrokator.jpg Како тоа во Христа нема машки пол и женски? Членовите на Телото Христово т.е. на Црквата Христова на која што е самиот Христос Глава поврзани меѓусебно со изобилието на благодатта на Светиот Дух во дарот на обожението ( едноставно кажано во Христа ) ја имаат онаа истоветна плот Христова наречена Нова Твар како што ја има и самиот Христос после неговото воскресение и вознесение и сместување од десната страна на Отца, заради тоа што заедно со него во крштението се погребавме, воскреснавме и вознесовме на небесата каде што и живееме. А таа плот Христова како што знаеме нема потреба од физиолошки функции самата по себе освен за докажување дека не е бестелесна т.е. не е дух па пред своите зема да јаде леб, риба и мед во саќе. Continue reading

Advertisements