Archive for Јули, 2007

За обновувањето на Литургискиот живот

Posted in Sovremeni Bogoslovi on Јули 15, 2007 by areopagit

Епископ Атанасиј Јевтиќ Во овој пост ќе биде во целост објавен еден од многубројните трудови на многуплодниот од Бога по промисла умировен епископ на Црквата Христова, епископот Атанасиј Јевтиќ. Во овој објавен труд многуценетиот богослов како и во повеќе претходни наврати зборува за литургискиот живот на Црквата. Нема да должиме многу со наши произнесувања туку му го отстапување просторот на еминентниот епископ Атанасиј, штедејќи ви го и вашето драгоцено време. Повелете.

Za obnovuvanjeto na liturgiskiot zivot.pdf

Advertisements

За гордоста и за падот

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Isihazam on Јули 7, 2007 by areopagit

Читајќи ги Светите Отци кои ги напишале аскетските четива коишто служат за поука и коректив во водењето на духовниот живот главен акцент е ставен на гордоста т.е. на смирението како нејзина спротивност. Ќе наведеме само две такви дела кои се општо познати на читателската јавност. Тоа се „Лествица“ од Св. Јован Синајски-Лествичник и „Невидлива Борба“ од Св. Никодим Агиорит. Читајќи ги овие дела ја осознаваме науката на духовното живеење т.е. на духовниот растеж и пад. Гордоста како основен проблем во духовноста и смирението како нејзин антипод, како решение за сите проблеми и клуч за Царството Небесно.

Continue reading