Archive for Септември, 2007

Свети Григориј Палама за човекот

Posted in Palamizam on Септември 27, 2007 by areopagit

greg_palamas.jpgВо овој пост ќе биде објавен еден текст од Панајотис Христу во кој се разгледува учењето на Св. Григориј Палама за човечкото битие како светотроично битие. Содржината никого нема да остави рамнодушен, па затоа ве покануваме да го прочитате линкуваниот текст. Повелете.

sv-grigorij-palama-za-chovekot.doc

Advertisements

Кратка историја на Охридската Архиепископија

Posted in Arhiepiskop Jovan VI on Септември 15, 2007 by areopagit

arh-jovan-vi.jpg Во овој пост ке биде објавенo проучувањето на неговото блаженство Архиепископот охридски и Митрополитот скопски г.г. Јован VI за историјата на Охридската Архиепископија. Битно е да се запази дека во ова проучување е застапен правилниот еклисиолошки аспект за правилно согледување на историските настани за континуитетот на Едната Света Соборна и Апостолска Црква на тлото на географска Македонија. Повелете и прочитајте ги правилните еклисиолошки ставови на неговото блаженство Архиепископот Јован VI.

kratka-istorija-na-ohridskata-arhiepiskopija.doc