Archive for Ноември, 2007

Интервју со Архиепископот Јован VI спроведено од г. Миленко Неделковски

Posted in Arhiepiskop Jovan VI on Ноември 9, 2007 by areopagit

5.jpgНа нашиов блог го линкуваме интервјуто на Архиепископот Јован VI на националната телевизија Канал 5 водено од страна на господинот Миленко Неделковски во неговата емисија “Late Night Show” на 12. 10. 2007. Интервјуто може да се погледне на званичниот сајт на водителот каде покрај ова интервју има и други со значајни личности од земјава. Да не должиме, повелете кликнете.arh-jovan-vi.jpg

Intervju so Arhiepiskopot Jovan VI

Advertisements

За совршеноста на безмолвието во Христа

Posted in Isihazam on Ноември 2, 2007 by areopagit

crucifixion-mosaic-byzantine-11th-ce-giclee-print-c12983119.jpg Секако дека секој од нас христијаните се стреми да го постигне совршенството кое ни е зададено како цел од нашиот Господ со зборовите: „ Бидете совршени како што е совршен вашиот Отец на небесата“. Во овој блог во повеќе наврати се пишуваше за молитвеното тихување и безмолвие. Молитвена поврзаност на умот и срцето и нивнотото пребивање во Бога, а и не само на умот и срцето, туку и на целото тело и целата човечка насушност како ум, срце, душа, тело, разум, сетила … Тоа подвижниците го постигнуваат во молитвена осаменост и се трудат да го одржат и во присуство на други личности.

Continue reading