Archive for Април, 2008

Пасха.

Posted in Uncategorized on Април 28, 2008 by areopagit

Христос Воскресна!

Навистина Воскресна!

Advertisements

Чествување на Светиот Селестин I Папа Римски

Posted in Svetiteli on Април 7, 2008 by areopagit

Денес, 08 Април, го чествуваме споменот на Светиот Селестин I Папа Римски (422-432) современик на Светиот Амвросиј Милански и Блажениот Аурелиј Августин, поточно негов многу близок и срдечен пријател. Современик е и на Светиот Патрик Ирски, а на исток во негово време живеел и Светиот Кирил Александриски, кој пак му бил сотрудник во борбата против ереста на Несториј, заедно со првиот сочувувајќи го достоинството на Пресветата Дева Марија во нејзиното нарекување Богородица. Самото име Селестин во себе ги содржи значењата: Небесен, Божествен, Чудесен. Ова е наш мал придонес за споменот на овој за многумина непознат, а за Црквата од неприкосновено значење светител. Затоа и го линкуваме на овој блог неговото житие.

Житие на Св. Селестин I Папа Римски

Недела на Св. Јован Лествичник Синајски

Posted in Svetiteli with tags , on Април 6, 2008 by areopagit