Чествување на Светиот Селестин I Папа Римски

Денес, 08 Април, го чествуваме споменот на Светиот Селестин I Папа Римски (422-432) современик на Светиот Амвросиј Милански и Блажениот Аурелиј Августин, поточно негов многу близок и срдечен пријател. Современик е и на Светиот Патрик Ирски, а на исток во негово време живеел и Светиот Кирил Александриски, кој пак му бил сотрудник во борбата против ереста на Несториј, заедно со првиот сочувувајќи го достоинството на Пресветата Дева Марија во нејзиното нарекување Богородица. Самото име Селестин во себе ги содржи значењата: Небесен, Божествен, Чудесен. Ова е наш мал придонес за споменот на овој за многумина непознат, а за Црквата од неприкосновено значење светител. Затоа и го линкуваме на овој блог неговото житие.

Житие на Св. Селестин I Папа Римски

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: