Archive for the Arhiepiskop Jovan VI Category

Интервју со Архиепископот Јован VI спроведено од г. Миленко Неделковски

Posted in Arhiepiskop Jovan VI on Ноември 9, 2007 by areopagit

5.jpgНа нашиов блог го линкуваме интервјуто на Архиепископот Јован VI на националната телевизија Канал 5 водено од страна на господинот Миленко Неделковски во неговата емисија “Late Night Show” на 12. 10. 2007. Интервјуто може да се погледне на званичниот сајт на водителот каде покрај ова интервју има и други со значајни личности од земјава. Да не должиме, повелете кликнете.arh-jovan-vi.jpg

Intervju so Arhiepiskopot Jovan VI

Advertisements

Кратка историја на Охридската Архиепископија

Posted in Arhiepiskop Jovan VI on Септември 15, 2007 by areopagit

arh-jovan-vi.jpg Во овој пост ке биде објавенo проучувањето на неговото блаженство Архиепископот охридски и Митрополитот скопски г.г. Јован VI за историјата на Охридската Архиепископија. Битно е да се запази дека во ова проучување е застапен правилниот еклисиолошки аспект за правилно согледување на историските настани за континуитетот на Едната Света Соборна и Апостолска Црква на тлото на географска Македонија. Повелете и прочитајте ги правилните еклисиолошки ставови на неговото блаженство Архиепископот Јован VI.

kratka-istorija-na-ohridskata-arhiepiskopija.doc

„За единство на Црквата“

Posted in Arhiepiskop Jovan VI, Sovremeni Bogoslovi on Мај 10, 2007 by areopagit

arh-jovan-vi.jpgНа почетокот на возобновувањето на Православната Црква на тлото на денешна Р.Македонија во лицето на Православната Охридска Архиепископија, беше објавена и презентирана на јавноста преку медиумите книгата „За единство на Црквата“. Поголемиот дел од таа книга го сочинува студијата на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополитот скопски г.г. Јован VI за расколот во Р.Македонија и за неговото надминување. За поголемо запознавање на читателството во Р.Македонија со оваа проблематика во овој пост таа студија се публикува и од наша страна на овој блог. Најповеќе заради нискиот степен на едуцираност од богословски карактер на граѓаните во оваа земја. Бидете внимателни при исчитувањето на оваа студија и потрудете се прочитаното да ви остане во меморијата.

Arh. Jovan VI: za_edinstvo_na_crkvata.pdf

Писмо на неговото блаженство Архиепископот Јован VI до расколничките Високопреосвештенства од „мпц“

Posted in Arhiepiskop Jovan VI, Sovremeni Bogoslovi on Февруари 20, 2007 by areopagit

Arh._Jovan_VI.JPG

 

Во овој пост го објавуваме писмото кое Арх. Јован VI го упати кон расколничките епископи на „мпц“. Ве покануваме да го прочитате зошто во него содржи многу вредни историски информации од интерес за граѓаните на Р.Македонија.

arh-jovan-pismo-do-raskolnicite

„Еклисиолошката ерес на расколот“ од неговото блаженство Архиепископот Охридски г.г. Јован VI

Posted in Arhiepiskop Jovan VI, Sovremeni Bogoslovi on Декември 14, 2006 by areopagit

picture96-1.jpg

Во овој пост ќе биде објавена студијата на Архиепископот Охридски и Митрополитот Скопски Јован VI за црковниот раскол во Р.Македонија. Слободно прочитајте и поподробно информирајте се.

eklisioloskata_eres_na_raskolot.pdf