Archive for the Bogoslovski Sogleduvanja Category

За устројството на бракот

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja on Август 29, 2008 by areopagit

Сите знаеме колку бракот во денешнината е во криза. За тоа сведочи статистиката. Сите се помирени со тоа и се бара излез во разводот. Последиците од тоа ги чувствуваат не само децата и родителите, туку и самото општество. Според општествените науки семејството е основна клетка на општеството. Заради тоа е толку скапоцен бракот и семејството. Излез од оваа ситуација може само да се побара во богооткровенските зборови запишани во Светото Христово и апостолско предание. Затоа тука ке се осврнеме на нив…. Continue reading

Advertisements

За Идентитетот, Происходот, Националната Припадност и Националните Чувства. ДНК контрола

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Opshti Sogleduvanja, Za Identitetot with tags , on Март 29, 2008 by areopagit

hristos.jpg Наоѓајќи се во еден турбулентен период за нашиот народ и Црква го пишуваме овој пост за да разјасниме повеќе важни поединости. Како прво од каде го црпиме својот идентитет?! За ова се пишуваше во повеќе наврати на овој блог. Идентитетот е јасен како солза за припадниците на Црквата Христова. Тое е Христос Богочовекот преку кого Отецот создаде комплетно ’све’. Затоа идентитетот на секоја тварнa и нетварна природа потекнува од Бога. Идентитетот е Божји сакале да го прифатиме ние тоа или не. После отпаѓањето на Адаама од Бога почна создавањето на народите т.е. диференцијација на човештвото. Поделба на човечкиот род кој претходно беше едно….

Continue reading

За гордоста и за падот

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Isihazam on Јули 7, 2007 by areopagit

Читајќи ги Светите Отци кои ги напишале аскетските четива коишто служат за поука и коректив во водењето на духовниот живот главен акцент е ставен на гордоста т.е. на смирението како нејзина спротивност. Ќе наведеме само две такви дела кои се општо познати на читателската јавност. Тоа се „Лествица“ од Св. Јован Синајски-Лествичник и „Невидлива Борба“ од Св. Никодим Агиорит. Читајќи ги овие дела ја осознаваме науката на духовното живеење т.е. на духовниот растеж и пад. Гордоста како основен проблем во духовноста и смирението како нејзин антипод, како решение за сите проблеми и клуч за Царството Небесно.

Continue reading

За тајната на Телото Христово, за тоа како во Христа нема машки и женски пол

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Isihazam, Palamizam on Јуни 7, 2007 by areopagit

hristos_pantrokator.jpg Како тоа во Христа нема машки пол и женски? Членовите на Телото Христово т.е. на Црквата Христова на која што е самиот Христос Глава поврзани меѓусебно со изобилието на благодатта на Светиот Дух во дарот на обожението ( едноставно кажано во Христа ) ја имаат онаа истоветна плот Христова наречена Нова Твар како што ја има и самиот Христос после неговото воскресение и вознесение и сместување од десната страна на Отца, заради тоа што заедно со него во крштението се погребавме, воскреснавме и вознесовме на небесата каде што и живееме. А таа плот Христова како што знаеме нема потреба од физиолошки функции самата по себе освен за докажување дека не е бестелесна т.е. не е дух па пред своите зема да јаде леб, риба и мед во саќе. Continue reading

За Есхатолошкиот идентитет и происход. За идентификацијата II

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Za Identitetot on Април 22, 2007 by areopagit

world.gifСо кога се идентификуваме? Кажавме во претходниот пост. Сега ќе објасниме и со кој временски период се идентификуваат поедини групации на луѓе. Како на локално, така и на глобално ниво. Локално за еден постоечки народ на светот, а глобално за целото човештво. Дали од XX век како Македонци. Дали од XIX век како Бугари. Дали од средниот век за време на царството на Цар Душан со престолнина во Скопје како Срби. Дали за времето на Византискиот комонвелт како Византици или пак како Ромеи. Дали од времето на Александар Македонски – Велики како Антички Македонци. Или пак најверојатно после 50 или 100 години како Европјани бивајќи жители на Европската Унија т.е. комонвелт како што било во Византија или пак сега во С.А.Д. : Американци. Continue reading

За идентификацијата

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Palamizam, Za Identitetot on Април 4, 2007 by areopagit

world.gifСо кого се идентификуваме? Прашањето не е поставено сега, туку во т.е. од вечноста. А вечноста е и почетокот и крајот. Вечноста е есхатологијата, а есхатологијата е Царството Небесно. Со отпаднатите ќе се идентификуваме ли, или пак со восиновените од Бога и во Бога? Кои се тие „отпаднати“ и како да ги препознаеме нив?“. Отпаднатите се синовите Божји кои отпаднаа од Бога преку нивните прародители Адаам и Ева кои први отпаднаа од Него откако го направија фамозниот чин на прекршување на Божјата заповед. Нивните потомци кои не го испрактикуваа Христовиот повик: „Покајте се! Се приближи Царството Небесно“ ги има насекаде и се многубројни. Тие се оние кои се поделија меѓу себе на повеќе народи и не се разбираат помеѓу себе, кои што се намразија помеѓу себе и го заборавија и замразија како Бога така и својот ближен брат кој за жал не е во неговиот „народ“, „семејство“ како поблиско така и подалечно. Тие се оние кои се повикуваат на генетиката, плотта и крвтта. Continue reading

Преданието за ретко-нередовно причестување како литургиско-евхаристиска ерес

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja on Март 23, 2007 by areopagit

putir.jpg  Литургијата се служи пред се заради   евхаристијата. Сите додатоци кои се вметнуваат т.е. додават секако дека не се неважни но се од споредно значење. Тоа значи дека без евхаристијата нема ни литургија но без некој нејзин друг дел таа може и да опстои. Првата литургија која ја отслужил Св. Апостол Петар воопшто не личела на Златоустовата но го содржела она суштинското, а тоа е евхаристијата т.е. причестувањето со Телото и Крвта Христова. Зошто заради евхаристијата всушност и се воплоти Христос.

Continue reading