Archive for the Fudbal Category

Forza Italia !!! Forza Azzurri !!!

Posted in Fudbal on Јуни 9, 2008 by areopagit

Advertisements

За Италијанското Calcio

Posted in Fudbal, Opshti Sogleduvanja on Мај 24, 2007 by areopagit

542649_biglandscape.jpg Краток осврт: 7251_big2.jpg

www.fifa.com www.uefa.com www.acmilan.com

www.ru.christiantoday.com

Во година кога италијанското calcio го потресуваа афери од невидени размери кои резултираа со познати последици за вмешаните клубови и судии, па дури и со обиди за самоубиство на поедини фудбалери кои беа директно инволвирани, Италија како фудбалска велесила фенично ги извојува двете најважни победи кои може да се освојатmarcelo-lipi.jpg како на репрезентативно т.е. национално така и на тимско-клубско ниво. Италијаlife_2733_2.jpg стана светски шампион по 4 пат приложувајќи, со зборовите на нејзиниот национален селектор Марчело Липи : „современ фудбал што ќе се игра во иднината“.

Continue reading

За естетиката на Италијанската фудбалска репрезентација

Posted in Fudbal, Opshti Sogleduvanja on Јули 6, 2006 by areopagit

italia-3.jpgДа живееш во Италија земјата опкружена со 5 мориња, 2 вулкана, Алпскиот планински венец, земјата на старите Етрурци, Римската Империја со своите велелепни антички архитектонски градби, Гај Јулие Цезар, познатото Римско право, вечниот град Рим воедно и најмаченички,marcelo-lipi.jpg облеан со крвта на Светите апостоли Петар и Павле и на Светиот Игнатиј Богоносец по кого е наречена и Виа Игнатиа, Ватикан, ранохристијански базилики, Равена-мозаици, земјата на Микеланџело и Леонардо Де Винчи, ренесансата, каде што секој град е како хрватскиот Дубровник, Венеција, една од најразвиените индустриски и туристички земји, и на крај земја на современиот моден гламур, значи да бидеш човек со традициски изграден italia-2.jpg.естетски критериум за својот надворешен изглед. Тоа се подразбира кога некого ќе го наречат Италијан.

              www.fifa.com

italia-karta.jpg