Archive for the Sovremeni Bogoslovi Category

За обновувањето на Литургискиот живот

Posted in Sovremeni Bogoslovi on Јули 15, 2007 by areopagit

Епископ Атанасиј Јевтиќ Во овој пост ќе биде во целост објавен еден од многубројните трудови на многуплодниот од Бога по промисла умировен епископ на Црквата Христова, епископот Атанасиј Јевтиќ. Во овој објавен труд многуценетиот богослов како и во повеќе претходни наврати зборува за литургискиот живот на Црквата. Нема да должиме многу со наши произнесувања туку му го отстапување просторот на еминентниот епископ Атанасиј, штедејќи ви го и вашето драгоцено време. Повелете.

Za obnovuvanjeto na liturgiskiot zivot.pdf

Advertisements

„За единство на Црквата“

Posted in Arhiepiskop Jovan VI, Sovremeni Bogoslovi on Мај 10, 2007 by areopagit

arh-jovan-vi.jpgНа почетокот на возобновувањето на Православната Црква на тлото на денешна Р.Македонија во лицето на Православната Охридска Архиепископија, беше објавена и презентирана на јавноста преку медиумите книгата „За единство на Црквата“. Поголемиот дел од таа книга го сочинува студијата на Неговото Блаженство Архиепископот охридски и Митрополитот скопски г.г. Јован VI за расколот во Р.Македонија и за неговото надминување. За поголемо запознавање на читателството во Р.Македонија со оваа проблематика во овој пост таа студија се публикува и од наша страна на овој блог. Најповеќе заради нискиот степен на едуцираност од богословски карактер на граѓаните во оваа земја. Бидете внимателни при исчитувањето на оваа студија и потрудете се прочитаното да ви остане во меморијата.

Arh. Jovan VI: za_edinstvo_na_crkvata.pdf

За Божествената Литургија

Posted in Sovremeni Bogoslovi on Мај 10, 2007 by areopagit

Епископ Атанасиј ЈевтиќНа овој блог во повеќе наврати се пишуваше за божествената литургија, евхаристија и преданието. Во тој контекст објавуваме еден краток текст од Епископот Атанасиј Јевтиќ, кој изобилно ја богати ризницата на современата богословска мисла на Правослацната Црква. Овој современ богослов на Црквата Христова не смее да помине незапазено. Повелете кликнете на линкот.

atanasij-jevtic-za-bozanskata-liturgija.doc

За трансплантацијата

Posted in Sovremeni Bogoslovi on Мај 9, 2007 by areopagit

episkop-backi-g-irinej-bulovic.jpgВо овој пост ке биде објавенo краткото излагање за трансплатацијата на еден од најеминентните епископи на Православната Црква, кој е всушност и наш современик, Епископот бачки Г. Иринеј Буловиќ. Повелете и прочитајте.

irinej-bulovic-za-transplantacijata.doc

Писмо на неговото блаженство Архиепископот Јован VI до расколничките Високопреосвештенства од „мпц“

Posted in Arhiepiskop Jovan VI, Sovremeni Bogoslovi on Февруари 20, 2007 by areopagit

Arh._Jovan_VI.JPG

 

Во овој пост го објавуваме писмото кое Арх. Јован VI го упати кон расколничките епископи на „мпц“. Ве покануваме да го прочитате зошто во него содржи многу вредни историски информации од интерес за граѓаните на Р.Македонија.

arh-jovan-pismo-do-raskolnicite

„Еклисиолошката ерес на расколот“ од неговото блаженство Архиепископот Охридски г.г. Јован VI

Posted in Arhiepiskop Jovan VI, Sovremeni Bogoslovi on Декември 14, 2006 by areopagit

picture96-1.jpg

Во овој пост ќе биде објавена студијата на Архиепископот Охридски и Митрополитот Скопски Јован VI за црковниот раскол во Р.Македонија. Слободно прочитајте и поподробно информирајте се.

eklisioloskata_eres_na_raskolot.pdf