Недела на Св. Јован Лествичник Синајски

Posted in Svetiteli with tags , on Април 6, 2008 by areopagit

Advertisements

За Идентитетот, Происходот, Националната Припадност и Националните Чувства. ДНК контрола

Posted in Bogoslovski Sogleduvanja, Opshti Sogleduvanja, Za Identitetot with tags , on Март 29, 2008 by areopagit

hristos.jpg Наоѓајќи се во еден турбулентен период за нашиот народ и Црква го пишуваме овој пост за да разјасниме повеќе важни поединости. Како прво од каде го црпиме својот идентитет?! За ова се пишуваше во повеќе наврати на овој блог. Идентитетот е јасен како солза за припадниците на Црквата Христова. Тое е Христос Богочовекот преку кого Отецот создаде комплетно ’све’. Затоа идентитетот на секоја тварнa и нетварна природа потекнува од Бога. Идентитетот е Божји сакале да го прифатиме ние тоа или не. После отпаѓањето на Адаама од Бога почна создавањето на народите т.е. диференцијација на човештвото. Поделба на човечкиот род кој претходно беше едно….

Continue reading

Интервју со Архиепископот Јован VI спроведено од г. Миленко Неделковски

Posted in Arhiepiskop Jovan VI on Ноември 9, 2007 by areopagit

5.jpgНа нашиов блог го линкуваме интервјуто на Архиепископот Јован VI на националната телевизија Канал 5 водено од страна на господинот Миленко Неделковски во неговата емисија “Late Night Show” на 12. 10. 2007. Интервјуто може да се погледне на званичниот сајт на водителот каде покрај ова интервју има и други со значајни личности од земјава. Да не должиме, повелете кликнете.arh-jovan-vi.jpg

Intervju so Arhiepiskopot Jovan VI

За совршеноста на безмолвието во Христа

Posted in Isihazam on Ноември 2, 2007 by areopagit

crucifixion-mosaic-byzantine-11th-ce-giclee-print-c12983119.jpg Секако дека секој од нас христијаните се стреми да го постигне совршенството кое ни е зададено како цел од нашиот Господ со зборовите: „ Бидете совршени како што е совршен вашиот Отец на небесата“. Во овој блог во повеќе наврати се пишуваше за молитвеното тихување и безмолвие. Молитвена поврзаност на умот и срцето и нивнотото пребивање во Бога, а и не само на умот и срцето, туку и на целото тело и целата човечка насушност како ум, срце, душа, тело, разум, сетила … Тоа подвижниците го постигнуваат во молитвена осаменост и се трудат да го одржат и во присуство на други личности.

Continue reading

Свети Григориј Палама за човекот

Posted in Palamizam on Септември 27, 2007 by areopagit

greg_palamas.jpgВо овој пост ќе биде објавен еден текст од Панајотис Христу во кој се разгледува учењето на Св. Григориј Палама за човечкото битие како светотроично битие. Содржината никого нема да остави рамнодушен, па затоа ве покануваме да го прочитате линкуваниот текст. Повелете.

sv-grigorij-palama-za-chovekot.doc

Кратка историја на Охридската Архиепископија

Posted in Arhiepiskop Jovan VI on Септември 15, 2007 by areopagit

arh-jovan-vi.jpg Во овој пост ке биде објавенo проучувањето на неговото блаженство Архиепископот охридски и Митрополитот скопски г.г. Јован VI за историјата на Охридската Архиепископија. Битно е да се запази дека во ова проучување е застапен правилниот еклисиолошки аспект за правилно согледување на историските настани за континуитетот на Едната Света Соборна и Апостолска Црква на тлото на географска Македонија. Повелете и прочитајте ги правилните еклисиолошки ставови на неговото блаженство Архиепископот Јован VI.

kratka-istorija-na-ohridskata-arhiepiskopija.doc

За обновувањето на Литургискиот живот

Posted in Sovremeni Bogoslovi on Јули 15, 2007 by areopagit

Епископ Атанасиј Јевтиќ Во овој пост ќе биде во целост објавен еден од многубројните трудови на многуплодниот од Бога по промисла умировен епископ на Црквата Христова, епископот Атанасиј Јевтиќ. Во овој објавен труд многуценетиот богослов како и во повеќе претходни наврати зборува за литургискиот живот на Црквата. Нема да должиме многу со наши произнесувања туку му го отстапување просторот на еминентниот епископ Атанасиј, штедејќи ви го и вашето драгоцено време. Повелете.

Za obnovuvanjeto na liturgiskiot zivot.pdf